21 Kasım 2011 Pazartesi

Tarif No:1 - İçli Köfte

İlk tarifimiz ne olsun, ne olsun diye düşünüp dururken hepimizin aklına mutfak ekibimizden sevgili Pınar'ın annesinin yaptığı içli köfteler geldi. Yemesi kolay, yapması zahmetli bu harika yemek, blogumuzun ilk tarifi. Öncelikle İçli Köfte nedir ne değildir hakkında bir iki şey yazmak isterim zira insan yediğinin ne olduğunu bilmeli diye düşünüyorum. İçli köfte aslen Arap mutfağına ait bir yemekmiş ve orginal adı "Kibbe" imiş. Türkiye'de Kahramanmaraş, Mardin, Diyarbakır, Hatay, Gaziantep ve Adana yörelerinde yapılmakta imiş.İki tür pişirme tekniği mevcut, haşlama veya kızartma. Biz haşlama yaptık. Hem daha hafif, hem daha sağlıklı ve bence çok daha lezzetli. Gelelim tarife.
Malzemeler:
Dışı için:

2 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı irmik
1 yumurta
1 kaşık un
İçi için:
1/2 kilo kıyma
3 orta boy soğan
1 tatlı kaşığı biber salçası
1/2 tatlı kaşığı domates salçası
Maydanoz
Kırmızı pul biber
Tuz
Üzeri için:
Tereyağ
Kırmızı biber


Genişce bir kaba bulgur, irmik ve tuzu koyuyoruz. Üzerine bire bir bulgur ölçüsünde kaynar su ilave ediyoruz. Yani 2 bardak. Üzerini örtüyoruz ve 15 dakika kadar bulgurlu karışımın şişmesini bekliyoruz. Bu sırada içini hazırlayabiliriz. 3 soğanı ince ince kıyıyoruz. Sıvı yağda öldürüyoruz, kıymayı ekliyoruz, kavuruyoruz. Kıymanın rengi döndükten sonra salçayı, tuzunu ve kırmızı pul biberi koyuyoruz. Kavurma işlemi tamamlandıktan sonra üzerine kıyılmış maydonuzu ilave ediyoruz. İçimiz hazır. Gelelim dışa. 15 dakika geçti, bulgur şişti. Bu aşamadan sonrası bayağı zor, itiraf ediyorum. Bulgura, unu, yumurtayı ilave ediyoruz. Ve yoğurmaya başlıyoruz. Çok yumuşak olmayan bir hamur haline gelene kadar yoğuruyoruz. Yoğurma işlemi tamamlandıktan sonra elimize cevizden biraz buyuk parçalar alıp yuvarlıyoruz. İşaret parmağımız ile yuvarlağa açtığımız deliği kenarlarını inceltecek şekilde genişletiyoruz. Mümkün olduğu kadar ince açmaya çalışın çünkü öteki türlü çok kalın bir dış yüzey oluyor. Bu açma işlemini yaparken elinizi surekli ıslatmayı unutmayın yoksa karışım yarılıyor bir daha da toparlanamıyor.Tecrübe ile defalarca sabit.

Yeterli incelikte içini oyduğunuz bulgurlu karışımın içine kıymalı karışımdan koyup yine aynı teknik ile, elimizi ıslatarak kapamayı yapıyoruz. Böyle böyle yaklaşık 30 tane içli köfteyi hazırlıyoruz. 30 ideal incelikte açıldığında elde ediliyor, biz bu ölçülerden sanırım 20 tane ancak çıkartabildik. :)
Geldik pişirmesine.Bir tencerede suyu kaynatıyoruz. İçine yeter miktarda tuz ilave ediyoruz. İçli köftelerimizi içine bırakıyoruz. Köfteler dibe batacak, yüzeye çıktığında ise anlayacağız ki köftelerimiz pişmiş.
Üzerine tereyağlı biberli karışım hazırlayıp dökerek servis yapıyoruz. Valla afiyet olsun. Biz yaptık, yedik, bize afiyet oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder