29 Mayıs 2012 Salı

Tarif No 14: Pelmeni- Bir Rus Mutfağı Klasiği

Gelinler Ukraynalı, Kazakistanlı olunca Rus Mutfağından da bir tarif paylaşmak şart oldu. Pelmeni bir çeşit mantı. Temel olarak bizim Türk mantısına benzemekle birlikte lezzet çok farklı. Yapımı aynı Türk Mantısı gibi bol zahmetli, yemesi ise 10 dakika. Kardeşimin eşi Elena ve arkadaşımızın eşi Asel bir Pazar günü neşesi olarak bize Pelmini yapmayı göstereceklerdi. Bir fire verdik. Yemeği sadece Asel ile hazırladık. Yapımında biz de emek harcadık. :) İşte tarifi, denemekten çekinmeyin...
Malzemeler: (100 adet için yeterli)
Hamuru:
2,5 - 3 su bardağı (1 bardak =250 ml.) un, eksik veya fazla olabilir, siz ayarlacaksınız
2 yumurta
1/2 bardak kaynamış ılıtılmış su
tuz

Püf Noktası: Tüm malzemelerin aynı sıcaklıkta olması gerekiyor. Dolayısıyla yumurtaları oda sıcaklığında kullanmalısınız. Tuzu ılık suyun içine önceden karıştırın. 

Malzemeleri karıştırıyoruz. Elastic ama ele yapışmayacak bir kıvama gelene kadar hamuru yoğuruyoruz ve 20-30 dakika kadar dinlenmeye bırakıyoruz.
İç Malzemesi:
150 gr. dana kıyma
150 gr. kuzu kıyma
2-3 soğan
maydanoz
dereotu
tuz, karabiber
az miktarda su

Malzemeyi karıştırıyoruz. Dereotu ve maydonuzu ince ince kıymaya özen gösteriyoruz.


Hazırlanışı: Dinlenmiş hamuru 2 mm. kalınlığında oklava ile açıyoruz.
Bir rakı bardağı yardımıyla açtığımız hamurdan daireler kesiyoruz.
Herbir dairenin ortasına kıymalı karışımdan koyuyoruz ve yarım ay şeklinde katlıyoruz. Kenarları birbirine yapıştırmak için bir miktar su ile hamurun kenarlarını ıslatıyoruz ki pişerken açılmasın. Kenarların birbirine yapıştığına dikkat ediyoruz.
 
Yarım ay şeklindeki kapattığımız hamuru iki ucundan kıvırarak uçları birleştiriyoruz.
 
Kapattığımız pelminileri bir tepsiye diziyoruz. Üzerlerine un serpiştiriyoruz.


Kapatma işlemi tamamlandıktan sonra bir tencerede bir soğanı, 1 büyük domates ve biraz salça ile kavuruyoruz. Dilerseniz sebzeli çeşni ile tadlandırabilirsiniz.


Karışım pişince kaynar su ilave ediyoruz ve pelmenileri kaynar suya atıyoruz. 10-15 dakika kadar (piştiklerinde hepsi yüzeye çıkacaklar) pişiriyoruz.
Derin bir çorba kasesinde dilerseniz sulu dilerseniz daha az sulu olarak servis yapıyoruz. Üzerine sarımsaklı yoğurt dışında istediğiniz baharatı koyarak servis yapıyoruz.


Klasik pelmini tarifinde pelminiler sade suda pişirilip aynı Türk Mantısı gibi servis ediliyor. Ama Asel'in bu tarifi Türk Mantısından farklılık gösterdiği için bence çok daha değişik ve güzel oldu.

Hepinize afiyet olsun.


2 yorum: