29 Mayıs 2012 Salı

Tarif No 15: Deniz Ürünlü Paella- Bir İspanyol Mutfağı Klasiği

Dünya mutfaklarına adım atmışken harika bir İspanyol yemeği olan Paella'dan (Paeya okunuyor) bahsetmeden geçmek olmazdı. Paella, Valencia kökenli bir çeşit safranlı pilav denebilir. İçine hertürlü malzeme konularak yapılabiliyor. Deniz ürünleri, et, tavuk, her çeşit sebze gibi. Ne kadar çok malzeme o kadar çok lezzet diyor İspanyollar. Bu yemek adını içinde pişirildiği özel bir tavadan alıyor. O kadar lezzetli oluyor ki bence İtalyanların vıcık vıcık risottoları bu yemeğin yanında sönük kalıyor. Tarifi, bizim için, mutfakta denemeler yapmaktan hiçbir zaman vazgeçmeyen arkadaşım Çağla denedi. Kaleme de o aldı. Fotoğraf da ondan. Anlayacağınız bu tarifte benden hiçbirşey yok. :) İşte Çağla'nın ağzından Paella tarifi. :) Ellerine sağlık...


Malzemeler:

1 küçük fener balığı
½ kg karides
300 gr temizlenmiş kalamar
250 gr iç midye
5-6 jumbo karides
6-7 diş sarımsak
½ kg kesilmiş domates(hazır da kullanılabilinir)
2 bardak pirinç
4-4,5 bardak su
1-2 kırmızı biber(jülyen doğranmış)
2 tatlı kaşığı safran
Tuz

Hazırlık:
-          Fileto yapılmıs fener balığını kuşbaşı doğrayın ,etleri, kafasını  ve kemikleri ölçülü pilav suyunda safranı ilave ederek kaynatın.
-           Pirinçi sıcak su ile ıslatın
-          Midyeleri temizleyip 1-2 dakika (su kaynadıktan sonra) haşlayın. (Not: 1-2 dakikayı geçerse kayış gibi oluyor)
-          Karidesleri ayıklayın,yıkayın ve mutlaka kurumalarını sağlayın.
-          Kalamarı yıkayın, kurulayın.
-          Sarımsakları ezin.
-          Haşlanmış fener balıklarını ayırın suyu süzgeçten geçirin

Yapım:
Evinizdeki en büyük ve altı kalın tepsiyi kullanın. İçine sıvı yağ koyun ve karidesleri 5 dakika kızartın, yağdan alın. Aynı yağda fener balıklarını 2 dakika kavurun, çıkartın. Yine aynı yağa kalamarları atın 5 dakika çevirin çıkartın. Sarımsakları atın, kırmızı biberlerle ve domatesle çevirin.  Ölçülü suyu koyup tuz ekleyin. Su kaynayınca yıkanmış pirinci koyun, midyeleri kalamarı ve küçük karidesleri koyup bir karıştırın. Üzerine jumbo karidesleri dizin. Tepsinizin ağzını kapatın ve kısık ateşte 20-25 dakika pişirin. Altını kapattıktan sonra 20-25 dakika demlensin.
Not: Yağ azalırsa arada ekleyebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Blogunuz gerçekten çok güzel hatta okadar tarif arasından sizin ölçülerinize göre paella yapmaya karar verdim. Keşke yapım ve hazırlık aşamasını daha detaylı açıklasaydınız. Zira çok kısa kısa olduğu için youtube da yapımına bakıyım diyorum :) teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. Yanlış bilgiler vermişsiniz, Paella'nın etlisi asla olmaz, ne cins piriç kullanılması gerektiğini söylememişsiniz, 1-2 kaşık safran koyarsanız bu paella değil başka birşey olur...hangi tarafından tutayım :)

    YanıtlaSil