17 Aralık 2012 Pazartesi

Tarif No:37 Bolonez Soslu Lazanya

Biraz da İtalyan olsun. Günlerdir evdeki minik eleman lazanya istiyordu, Garfield misali lazanyaya bayılıyor. Hem yazdan hazırladığımız konserve domateslerini denemek hem de kızın gönlünü yapmak için çarçabuk hazırlanmış bir lazanya tarifi geliyor.  Zaten lazanya şimdilerde haşlanmadan yapılacak şekilde satılıyor. İyiden iyiye kolay oldu bu iş. Ama ben yine de Piyale'nin suda haşlamalık, kenarı motifli :) lazanyasını daha bir seviyorum. Bulunmuyor sanırım artık. Neyse...



Malzemeler
1 kutu Barilla Lazanya
250 gr. kıyma
1 kuru soğan
1 diş sarımsak
1 ufak havuç (rende)
1 avuç kadar kereviz yaprağı veya 1 kereviz sapı (ufak doğranmış)
Yarım kavanoz Domates konservesi, 5-6 taze domates de olabilir
Salça (renk verin diye azıcık)
Tuz
Karabiber
Kaşar Peyniri (rende) (üzeri ve araları için dilerseniz Parmesan da kullanabilirsiniz) Ben kokulu her çeşit peynirden uzak durduğum için düz sade taze kaşar kullanıyorum.

Beşamel Sos için
2 kaşık un
2 kaşık tereyağ
750 ml. kadar süt

Yapılışı
Bir miktar zeytinyağında ufak küpler halinde doğranmış soğan ve sarımsağı kavruyoruz. Üzerine kıymamızı, tuz ve karabiberi ilave edip çeviriyoruz. Salçasını, kereviz ve havucu da ilave edip kısık ateşte sebzeleri yumuşamaya bırakıyoruz. Daha sonra domatesini (rendelenmiş) ilave edip domates suyunu çekene kadar pişiriyoruz.

Bu sırada bir tencerede tereyağ ve unu kavuruyoruz. Üzerine yavaş yavaş süt ilave ediyoruz. Çok koyu olmayacak bir beşamel elde edene kadar süt ilavesine devam ediyoruz. Beşamelimiz kaynamaya başladığında
altını kapatıyoruz.

Fırın kabımızın altına az miktar kıymalı iç malzemeden sürüp üzerine doğrudan bir kat lazanya koyuyoruz. Lazanyaları önceden haşlamadığımız için malzemelerin sıcakken üzerilerine serilmesi önemli yoksa lazanyalar yumuşamayabilir. İlk kat lazanyanın üzerine kıymalı karışım,üzerine beşamel sos, üzerine kaşar peyniri koyup bir kat daha lazanya döşüyoruz. Bu şekilde aynı işlemi iki defa daha tekrarlıyoruz. Yani 3 kıymalı kat olacak. Kabınızın büyüklüğüne göre kat sayısını attırabilirsiniz. Benim kabım 3 tane lazanyayı enlemesine alıyordu.
En son üzerine bir kat lazanya koyup kalan beşamel sosumuzu üst kata yayıyoruz. Üzerine kaşar peyniri rendesi koyup fırın kabını bir streç film ile örtüyoruz. Lazanyayı bir miktar dinlenmeye bırakmakta fayda var. Bu sebeple buzdolabına da kaldırabilirsiniz. Hatta ertesi güne kadar da tutabilirsiniz. Yemeğe hazır olduğunuzda 180 derece fırında peynirler kahverengi olana kadar pişiriyoruz.  Fırından alıp sıcak sıcak servis ediyoruz. Afiyet olsun...

















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder