18 Kasım 2012 Pazar

Tarif No:19 İki farklı Tarhana Çorbası

Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayandığı söylense de Tarhana kelimesi Farsçadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz. Türkiye'de Uşak, Denizli, Kahramanmaraş şehirlerinde ve Beypazarı'nda ünlüdür.
Türkiye'nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz.
İşte benim babaannem Rumeli usulü tarhana yapardı çünkü Rumeli göçmeni idi. Bugün hem onun çorba tarifini hem de kuzenimin eşinden öğrendiğim bir başka tarifi yapıyoruz. Resmini gördüğünüz domatesli olan, resmi olmayan ise sütlü olan.




Domatesli ve Kuru Börülceli Tarhana Çorbası 

Malzemeler

Tarhana (4-6 kaşık) (Bizim tarhanamız oldukça turuncu renkte olur. Domatesi boldur. Ama Beypazarı tarhanası bayağı beyaza yakın renktedir. Çorbanızı renklendirmek için bir miktar salça koymanızı tavsiye ederim.)
2 diş sarımsak (ufak ufak doğranmış)
2-3 rendelenmiş domates
2 çorba kaşığı zeytinyağ
2 çorba kaşığı kadar haşlanmış kuru börülce

Yapılışı

Öncelikle börülceleri akşamdan ıslatıp haşlıyoruz. Biraz fazla haşlayın çünkü haftaya bir salata tarifi vereceğim. :) Tarhanamızı da bir kasede ıslatıyoruz yumuşamaya bırakıyoruz. Bunu yapmazsak topak topak olabiliyor.
Bir tencerenin içinde zeytinyağında sarımsakları kavuruyoruz. Üzerine domates rendesini koyup pişiriyoruz. Domatesler piştikten sonra ıslattığımız tarhanayı ekliyoruz. Üzerine bir kaşık tarhana için bir bardak su ölçüsünde su ilave ediyoruz. Kaynayana kadar karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra haşlanmış börülceleri de ilave edip 10 dakika kadar kısık ateşte pişiriyoruz.
Üzerine kalmış ekmeklerinizden kıtır ekmek yapabilirsiniz.

Sütlü Tarhana Çorbası

Çocuklar  bu tarifi sevmeyebilir. Ama sütlüsüne bayılacaklarına eminim. Babaaanem usulü çorbanın tarifi şöyle;

5 kaşık tarhana, süt.

Tarhanayı önceden tenceremizin içinde 1 bardak su ile ıslatıyoruz. Yumuşayınca ocağa alıyoruz ve üzerine 2 bardak su daha ilave ediyoruz. Karıştırıyoruz. Kaynadıktan sonra 2 bardak süt ilave ediyoruz. Burada tamamı su değil bir kısmı süt olacak. Tuzunu ilave edip 10 dakika kısık ateşte pişiriyoruz. Bu kadar basit. Servis ederken üzerine acı biber koyabilirsiniz. Bazı tarhanalar hali hazırda zaten acı olurlar o yüzden dikkat. :)
Hayatta hiçbir yemek anne, anneanne, babaanne yemeklerinin yerini tutmuyor. Babaanne evine hasretimi Ankara'da bu çorba ile gideriyorum. Size de tavsiye ederim. Afiyet olsun. 





2 yorum:

  1. sutlu tarhana icin gocmen tarhanasina ihtiyacim var ama nereden bulabilirim acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beyza Hanım,
      Benim Tarhanamı halam bana Nazilli'den yollar. Kendisi yapar. Ama Nazilli'de İpek Hanım'ın çiftliği var. Tarhana yapıp satıyorlar mı bilemiyorum ama yine de sorulabilir. Belki oradan bulabilirsiniz. Telefonu 0256 - 313 57 84 Sevgiyle...

      Sil