28 Kasım 2012 Çarşamba

Tarif No:27 Karnıbahar Graten

Pek çoğumuzun direnç gösterdiği bir sebzedir karnıbahar. Oysa yakından incelendiğinde ne kadar da güzeldir. Ben her türlüsünü çok severim. Kıymalı yemeğine alternatif bir tarif olacak bu. Özellikle çocuklar bu tadı daha çok seviyorlar bilginiz olsun.

Malzemeler
1 karnıbahar
250 gr kıyma
1 kuru soğan
1-2 kaşık salça
Tuz, karabiber
Sıvı yağ
Üzerine koymak için kaşar peyniri rendesi

Beşamel Sos için
2 yemek kaşığı un (tepeleme)
4 yemek kaşığı sıvı yağ
1/2 lt. kadar süt biraz az biraz fazla olabilir.
Tuz

Yapılışı
Karnıbaharı çiçek çiçek ayırıp haşlıyoruz. Ben tencere içine yerleştirilen metal bir aparat yardımıyla buharda haşlıyorum böylelikle hem bütün ev kokmuyor hem de vitamini kaybolmuyor. Eğer illa suda haşlayacaksanız karnıbaharı bütün haşlamanızı tavsiye ederim. Karnıbaharları biraz diri bırakın çok yumuşak olmasın bir de fırında pişecek çünkü. Ayrı bir kapta soğanla kıymayı yağda kavuruyoruz,isterseniz bu harca havuç rendesi de ilave edebilirsiniz. Salçasını koyuyoruz ve azıcık su ilavesi ile biraz pişiriyoruz. Haşlanmış karnıbaharlarımızı bir fırın kabına diziyoruz, üzerine kıymalı harcımızı yayıyoruz. Kenara koyuyoruz. Bu arada beşamel sos hazırlığına geçiyoruz. Yağ ve unu çiğ un kokusu geçene kadar kavuruyoruz ve üzerine soğuk süt ilave ediyoruz. Sütü yavaş yavaş ilave edin birdenbire çok sulu bir beşamel elde edebilirsiniz. Beşamelin çok koyu olmaması gerekiyor. Hafif sıvı bir sos elde etmeniz gerekli, karnıbaharın üzerine dökünce içlerine de yayılmasını istiyoruz. Sos piştikten sonra fırın kabındaki kıymalı sosun üzerine döküyoruz. Bolca bolca dökün, elinizi korkak alıştırmayın. Hafif ılınınca rende kaşar peynirini de serpiştirip 185 derece fırında peynirler kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder