2 Aralık 2012 Pazar

Tarif No 28: Hamsili Pilav


Eş kontenjanından bir Karadenizlilik benimkisi. Yeryüzünde eşi benzeri zor bulunan bir doğa harikasıdır Karadeniz. Yeşili, oksijeni bol, yemesi içmesi kendine özgü, insanı cana yakın ve hoş sohbet. Karadeniz denince akla Hamsi gelmez de ne gelir. Tatlısından turşusuna kadar bu nimeti öyle bir değerlendiriyor ki Karadenizliler şaşırıp kalıyorsunuz. Benim favorim hamsi tava ve hamsili pilavdır. Kulağına kar suyu kaçtı mı mutlaka yapılıp yenilmelidir. Her yıl Aralık ayında yine Karadenizli olan sevgili Gönül teyzemiz yapar bu yemeği. Tadına da doyum olmaz. Onun sırası daha gelmedi bu yıl ilk ben yaptım, bugün. Akşam yemeğinde afiyetle yedik. Zor gibi gözüken ama çok kolay olan Hamsili Pilavı denemenizi tavsiye ederim.


Malzemeler  (4 kişilik)
750 gr. hamsi (Kılçıkları da ayıklanmış olarak)
1 su bardağı pirinç
2 soğan
1,5 tatlı kaşığı kuş üzümü
1,5 tatlı kaşığı dolmalık fıstık (çam fıstığı)
1 tatlı kaşığından biraz az yenibahar
Bir avuç ince kıyılmış maydanoz
Bir avuç ince kıyılmış dereotu
Tuz
Karabiber
Zeytinyağ  




Yapılışı
1 su bardağı pirinçi kaynar suda bir süre ıslatıyoruz. Bu sırada küp küp doğradığımız soğanları zeytinyağında iyice kavuruyoruz. Üzerine dolmalık fıstık, kuş üzümün,yenibahar, maydanoz, dereotu, tuz ve karabiber ekliyoruz. Pirincimizi yıkadıktan sonra soğanlı karışıma katıp bir süre çeviriyoruz. Normal pilavı 1'e 2 yaparız genelde ama bunu 1'e 1 ölçüsünde pişiriyoruz çünkü fırına girecek ve orada da pirinç pişecek. Dolayısıyla 1 bardak suyu kavrulan pirincin üzerine koyup pişiriyoruz. Önce harlı ateşte, göz göz olunca kısık.Pilav pişerken dayanıklı bir fırın kabına, benim tarifimde 24 cm.lik ufak bir kap bu (4 kişi için yeterli), hamsilerimizi diziyoruz. Önce tabana çiçek gibi, daha sonra kabın kenarlarına diklemesine bir sıra. Hamsiler açık olarak dizilecek unutmuyoruz. Bu arada fırın kabının altını yağlamayı da unutmayın. Dha sonra pişen pilavı fırın kabına aktarıyoruz. Kenarlara dizdiğimiz hamsileri içeri doğru katlıyoruz ve üzerine kalan hamsileri yerleştiriyoruz. Hamsileri sık sık dizin çünkü pişince çekiyorlar. 180 derece fırında hamsiler kızarana ya da pişene kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun. ,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder