28 Aralık 2012 Cuma

Tarif No: 38 Vişneli Cheesecake

Yıllar yıllardır bir güzel, hakiki cheesecake tarifi bulamamışken komşu blogum Kırmızı Mutfak'tan harika bir tarif ile sonunda bu sıkıntıya son verdim. Çok teşekkürler Pınar Özdirim. Sen ve mutfağın bir harikasınız. Tarif, uygulaması uzun ama aslında çok kolay. Bir kaç gün önceden yaparsanız kek kendini buluyor. Bu akşam Geleneksel Hamsili Pilav gecemize götüreceğim bunu ve yapmaya 2 gün önceden başladım. Henüz tadına bakamadım ama hiç şüphesiz çok lezzetli oldu. Yeni yıl öncesi final tarifimiz olsun. Yakışır. Mutfak Ekibi olarak herkese mutlu, huzurlu, bol kazançlı, bol mutfak maceralı bir 2013 dileriz.


Olmazsa olmazlar;
- Cup ölçüsü
- Mutlaka krem beyaz peynir (Pınar Beyaz veya muadilleri) asla labne kullanmayın.
- 28 cm. kelepçeli pişirme kabı


Taban için:
30 adet Eti Burçak (neredeyse 2 paket)
1/4 cup erimiş tereyağ

Pastası için:
3 paket Pınar Beyaz ama ben Yörsan Beyaz kullandım
1,5 cup toz şeker
6 tane oda sıcaklığında yumurta (yumurtalar büyükse 5 tane)
1 yemek kaşığı limon suyu
1 çay kaşığı tuz
2 paket vanilya
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1,5 paket (300 ml.) Sek krema

Vişne Sosu için:
250 gr. kadar donmuş vişne
1 su bardağı vişne suyu + donmuş vişnelerin suyu
2 silme yemek kaşığı mısır nişastası
4 yemek kaşığı toz şeker

Kırmızı Mutfak'da Pınar'ın yaptığı gibi sırası ile yazacağım. Takibiniz kolay olsun. Gözünüz korkmasın. :)

*Kelepçeli kabın tabanına yağlı kağıt koyuyoruz, kenarından pay bırakıyoruz ve fazlalığını kesiyoruz.
*Kalıbın kenarlarını tereyağ ile yağlayıp, unluyoruz. Unun fazlasını alıyoruz.
*Bisküvileri robottan un kıvamına gelecek şekilde geçiriyoruz ve erimiş tereyğı ile karıştırıyoruz. Karışımı kalıbın dibine kaşık yardımı ile yayıp bastırıyoruz ve kalıbımızı buzdolabına kaldırıyoruz.



*Fırını (turbo olmayacak) 170 derece yakıyoruz, ısınmaya bırakıyoruz, içine bir bardak su koyuyoruz, bu şekilde cheesecake çatlamayacaktır. Çatlarsa da sorun değil, sos ile üzerini örteceğiz.
*Bir çırpma kabına peynirleri koyuyoruz ve krema kıvamına gelene kadar mikser ile çırpıyoruz.
*1,5 cup toz şekeri ekliyoruz, çırpıyoruz.
*Tek tek yumurtalarımızı ekliyoruz, çırpıyoruz.
*Limon suyu ve tuzumuzu ekliyoruz, çırpmaya devam. :)
*Nişasta ve vanilyamızı da ekledikten sonra iyice çırpıyoruz. Arada spatula ile kenarlarını alıp karışıma yedirmeyi unutmuyoruz.
*Son olarak kremayı da ekleyip, uzun uzun acele etmeden çırpıyoruz.
*Elde ettiğimiz karışımı bızdolabından çıkarttığımız kalıba döküyoruz ve fırınımızın orta kısmına koyuyoruz. Fırın kapağını hiç açmadan 55-60 dk. kadar pişiriyoruz. Sonra fırını kapatıyoruz ve cheesecake'i unutuyoruz. En az 2 saat fırın içinde beklemesi gerekiyor. Ben 5-6 saat bıraktım. İyice soğumuştu. Ama 2 saat sonra çıkartırsanız 1-2 saat de oda sıcaklığında bekletin. Sonra buzdolabına kaldırın. Kekinizi en az 24 saat buzdolabında bekletin.


Sos yapımına geçebiliriz.Sosunu da mutlaka bi 10-12 saat önceden yapıp üzerine dökmenizi ve buzdolabında bekletmenizi tavsiye ederim.
*Vişneleri bir gün önceden çözdürüyoruz. Tane tane de kullanabilirsiniz ancak ben de tarif de denildiği üzere hafifce robottan geçirdim. Böylelikle servis sırasında kolaylık olacak.
*Bir tencereye vişne suyunu, vişnelerin saldığı suyu, nişasta ve şekeri koyup kısık ateşte koyulaşana kadar pişiriyoruz. Ilınıncaya kadar bekliyoruz.
*Vişne tanelerini kekin üzerine serpiştirin. Ilınmış sosu yavaş yavaş dökün ve tekrar buzdolabına kaldırın. Bir gün daha bekletin kekinizi dolapta. Demedi demeyin. :)
Hepinize afiyet olsun, ağız tadınız hiç bozulmasın.

7 yorum:

  1. Denedim, tarif çok başarılı, cheesecake'im muhteşem oldu:)

    YanıtlaSil
  2. 1,5 cup kaç gr ediyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1Cup128gr Un için, 200 gr şeker için. :) Kolay gelsin.

      Sil
  3. Tarifi denedim ama ben aynı sonucu almadım. Çünkü öncelikle pişirme süresi çok uzun. 55 - 60 dk fırında piştikten sonra fırının ağzını hiç açmadan saatlerce bekletmek pişirmeye devam etttirmiş oluyor. Bunun sonucunda da yoğun kremamsı ve ağızda eriyen bir cheesecake yerine yerken keyif vermeyen beceriksiz bir cheesecake elde ediyorsunuz. Bunların dışında içindeki yumurta çok fazla geliyor. Piştikten sonra yumurta kokuyor.
    Eğer fırında pişme süresi kısalır ve fırında bekletirken de kapağı aralık bırakarak pişirirseniz kremasından daha iyi bir sonuç alırsınız. durdukça katılaşmaya devam eden bir krema olduğu için en iyisi fırındayken kalıbı sallayarak kontrol etmek. Ortası hafif sallanıyorsa pişmiş demektir. Fırının kapağını aralık bırakarak oda sıcaklığına gelene kadar içinde bekletebilirsiniz. Sonra da buzdolabına kaldırın.
    Ama yumurta kokusu için söyleyecek bir çözümüm yok ölçüleri değiştirmek size kalsın :)
    Sevgiler...

    YanıtlaSil
  4. Yorumunuz için teşekkür ederim. Ancak blogdaki tüm tarifler birden fazla kere denenmiş tarifler olduğundan Cheesecake ile ilgili değişiklik önerilerinize ne diyeceğimi bilemedim. Bu tarifi aynen de yazdığım şekilde defalarca yaptığımda ne yumurta kokusu aldım ne fazla piştiği için cheesecake sertleşti ne de olumsuz başka birşey oldu. Bazen undan una yumurtadan yumurtaya ve fırından fırına değişiklik gösterebiliyor bu da tarifleri olumsuz etkileyebiliyor. Tarifimde herhangibir değişiklik yapmamayı tercih ediyorum ama sizin yorumunuzu da özellikle yayınladım dileyen belki faydalanabilir diye düşündüm. Umarım bir dahaki seferre tutturursunuz. Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  5. Bir ekleme daha şayet fırın kapağını açık bırakırsanız cheesecakeniz çatlayacaktır. Demedi demeyin. :)

    YanıtlaSil