13 Aralık 2012 Perşembe

Tarif No:34 Börecik

Dün akşam Mutfak Ekibi toplandık. Balkanlara uzandık. Anneannesi Boşnak olan Özlem Karacasu bize Börecik yaptı. Esasen börek ama bir çeşit kıtır mantı. Çok lezzetli, yapımı kolay, özellikle çocukların bayılacağı bir tarif. Ben de balkanlardan göçüp gelen bir aileden olduğum için oraların yemeklerini çok severim. Bu da sevilip, sıkça yapılacak yemekler arasında yerini aldı. Size de tavsiye ederim, adı gibi tadı da güzel bu yemeği muhakkak deneyin. Tarifte yufka kullanıyoruz. Özünde açma hamurla yapılıyormuş fakat o zaman daha farklı bir lezzet elde ediliyormuş. Yufka ile çok daha güzel olduğunu söylüyorlar. Diyenlerin yalancısıyım ben. Tarife geçelim mi?


Malzemeler
5 yufka
300 gr kadar kıyma (herbir yufka için 60 gr.)
Zeytinyağ
Tuz
Karabiber
Sarımsak
Yoğurt
Herbir yufka için 1 kaşık tereyağ + 1/2 çay bardağı su
Üzerine yapılacak biberli sos için 2 kaşık tereyağ
Kırmızı biber

Yapılışı
Kıymamızı tuz ve karabiber ile tatlandırıp hazırlıyoruz. Yufkayı tezgaha seriyoruz. Üzerine fırça yardımı ile zeytinyağ sürüyoruz. İki kenardan katlıyoruz. Yufkanın 4 kenarına sık aralıklarla kıyma yerleştiriyoruz.


Ortaya gelene kadar bir ucunu sonra diğer ucunu geniş taraftan sarıyoruz. Böylece iki ince rulo elde ediyoruz. Bu iki ince ruloyu bıçak ile birbirinden ayırıyoruz. Aşağıdaki şema ile ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. :)
Daha sonra 2cm. kadar bir kalınlıkta kesiyoruz. Bunları tepsiye yerleştiriyoruz. Tüm yufkalara aynı işlemi yapıyoruz. 5 yufka zorlarsanız 6 yufka da olur bir fırın tepsisini doldurmaya yetiyor.

Tepsi dolduktan sonra 175-180 derece fırına pişmek üzere koyuyoruz. Bu sırada 5 kaşık tereyağını (her bir yufka için 1 kaşık tereyağı) eritiyoruz ve üzerine her bir yufka için yarım çay bardağı su ekliyoruz. Sarımsaklı yoğurdumuzu da hazırlıyoruz. Fırından aldığımız kızarmış böreciklerin üzerine önce yağlı, sulu karışımı döküyoruz. Daha sonra yoğurdumuzu da üzerine döküyoruz. Servis ederken de biberli tereyağı ile servis ediyoruz. Bu harika lezzeti mutlaka ama mutlaka deniyoruz. :) Herkese afiyet olsun.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder