24 Kasım 2011 Perşembe

Tarif No:2 Fransız Usulü Soğan Çorbası

Fırsat bu fırsat dedim eşimin eve geç geleceği haberini alır almaz Özlem'e telefon ettim. Gel dedim, gel de bloga yemek yapalım. Diyetteyiz ya ona göre bişey seçtik. Çorba olsun, tamam, hiç denemediğim bir çorba olsun, o da tamam, o zaman soğan çorbası olsun. Hani şu fransızların soğan çorbası. Tarif, Mastering the Art of French Cooking-Julia Childs kitabından adapte edilen bir tarif. Bu arada bu kitap ile ilgili Julie & Julia filmini de şiddetle tavsiye ederim. Yüz güldüren cinsten, Meryl Streep hayranlığını ikiye katlıyor olması da cabası.

Yemeğin adından da anlaşılacağı üzere ana malzememiz soğan. Yemek Fransız usulü olacak. Özlem'in dediğine göre Fransa'da tüm restoranlarda müşteriler tarafından sıkça sipariş ediliyor ve bu yüzden garsonların taşıdığı tepsilerden yayılan misler gibi kokusu ile sizde de ısmarlama arzusu doğuruyormuş. Ben söyleyenin yalancısıyım diyemicem çünkü gerçekten harika kokuyor. :)

Malzemeler:
- 6 kişilik
Amerikan cup ölçüsü yazmak zorundayım. 1 cup yaklaşık 225 gr ediyor ancak kuru, sıvı malzeme fark eder biliyorsunuz o yüzden bizim klasik su bardaklarımız da aynı ölçüyü veriyor aklınızda bulunsun.
5 cup ya da 6 orta boy ince kıyılmış soğan
3 tatlı kaşığı tereyağ
1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı
1/2 tatlı kaşığı tuz (daha sonra zevkinize göre ilave yapılabilir)
1/4 tatlı kaşığı şeker (soğanların kahverengileşmesine yardımcı olacak)
3 tatlı kaşığı un
1 et bulyon
8 cup su
Taze çekilmiş tane karabiber

Üzeri için:

Rendelenmiş kaşar, gravyer vs. peynir
6 dilim baget ekmeği


Gelelim yapılışına. Tereyağını ve zeytinyağını bir tencereye alıyoruz, eritiyoruz. İnce kıyılmış soğanlarımızı ekliyoruz.

Her tarafı yağ ile kaplanacak biçimde karıştırıp kapağını kapatıyoruz, 15 dakika kısık ateşte unutuyoruz.

Siz de bu arada bizim yaptığımız gibi çorbanın yanında yemek için güzel bir salata hazırlayabilirsiniz mesela. 15 dakika sonra kapağı açıp, ateşi hafif arttırıyoruz ve tuzunu, şekerini koyuyoruz. Soğanları çevire çevire, yavaş yavaş, karamelize oluncaya denk pişiriyoruz. Bu kısmı hızlı geçmiyoruz zira soğanın tüm aroması bu aşamada ortaya çıkıyor, çorbamızı mahvetmek istemeyiz.

Soğanlarımız tamamen karamelize oldularsa 3 tatlı kaşığı unu ekleyip iyice kavuruyoruz ve akabinde önceden erittiğimiz et suyu bulyon ile beraber suyumuzu yavaş yavaş ilave ediyoruz, ekstra tuz ve karabiber ekliyoruz ve yine 30 dakika kadar pişiriyoruz. Çorbamız kenarda pişerken dilimlediğimiz baget ekmeklerinin üzerine peynirini rendeleyip koyuyoruz ve fırına veriyoruz. Peynirler iyice eriyip kızarıncaya kadar çorbamız da pişmiş oluyor. Çorbamızı kaplara bölüştürüyoruz, üzerine fırından yeni çıkmış ekmekleri koyuyoruz. Fransız versiyonunda ekmekleri fırınlamadan çorbanın üzerine koyup sonra fırına veriyorlar ama biz böyle tercih ettik, hem ekmek birdenbire yumuşamadı, hem de zamandan tasarruf sağladık. Herkese afiyet olsun.

2 yorum:

  1. Pınar Menteş24 Kasım 2011 21:43

    Nefis görünüyor elinize sağlık, İlk fırsatta deneyeceğim.
    Ben nedense hep gerçekten et suyu kullanıldığını düşünüyordum ama. Bulyon olayına şaşırdım.

    YanıtlaSil
  2. Tarifin aslında et suyu kullanılıyor. Bizim ana tariften adapte oldu. Yoksa eminim Fransızlar et suyu bulyon kullanmıyorlardır. Hiçbir gerçek aşçı kullanmıyordur hatta. :) Bir dahaki sefere gerçek et sulu yaparız.

    YanıtlaSil